östergötland

Många älgar på vägarna just nu

Risken att krocka med en älg är extra stor just nu. Årskalvarna stöts bort av älgkorna som är dräktiga på nytt. I Östergötland skedde dessutom rekordmånga älgolyckor förra året - 195 stycken.

Förra året skedde alltså 195 älgolyckor i Östergötland, vilket är rekord hittills. I hela landet dör varje år omkring tio personer i viltolyckor.

Stig Samuelsson i Svenska Jägareförbundet sitter med i det regionala viltolycksrådet i Östergötland. I rådet finns bland annat även polis och Trafikverket representerade och där diskuteras metoder för att få ner antalet viltolyckor. Ibland sätts låga varningsskyltar ut tillfälligt vid vägen och den modellen kan utvecklas, säger Stig Samuelsson:

– Vi har ju pratat om tillfällig skyltning av någon annan typ där man sitter flera skyltar kanske, men vi har inte fått något gehör för det än.

Och på Älgskadefondsföreningen som är en ideell organisation, vill även inforansvarige Andreas Lindfors se mer av tillfällig skyltning, med tanke på att det sker 40 000 viltolyckor per år i Sverige:

– Visst, det kostar ju pengar men det kanske kan vara värt det. Dels att rädda 40 000 viltliv, dels att spara 960 miljoner i reparationer. Sedan ska man ju räkna till kostnader för rehabilitering och sjukhuskostnader om man vill ha hela kostnaden.

Det går att bygga bort problemet med hjälp av vilttunnlar och broar även om det blir dyrt, säger Andreas Lindfors. Och jägare Stig Samuelsson i Kinda poängterar att det har avgörande betydelse hur fort man kör om mötet med en älg på vägen ska gå bra:

– Det går så snabbt när djuret kommer upp på vägen så man hinner inte att göra mycket, om man kör 100 km/h.