Skara

Extrapengar ska göra matte roligare

Skara kommun har fått 1,3 miljoner kronor från Skolverket för att förbättra lärarnas sätt att lära ut matte i grundskolan och för att göra eleverna mer motiverade.

35 kommuner har fått över en miljon kronor var av Skolverket för att utveckla matematikundervisningen, bland dem Skara kommun.

De extra pengarna ska bland annat användas till att ta reda på var eleverna brister.

– Många gånger pratar man om att kunskaperna är dåliga. Men vi vill se var kunskaperna brister och vad vi kan göra åt det. Den här satsningen handlar om att vi lärare ska kunna hjälpa varandra och att vi ska kunna ge varandra tips och idéer, säger Cecilia Lönn, lärare och matematikutvecklare i Skara kommun.

Eleverna ska motiveras
35 lärare i grundskolan och särskolan i Skara kommun ska fortbildas för att bli bättre pedagoger, så att eleverna blir motiverade att höja sina betyg.

– Lusten behöver öka i matematik så att alla tycker det är roligt så att alla kan tillägna sig kunskaper, säger Cecilia Lönn.

Är det många elever i dag som tycker att matematik är tråkigt?
– Det är nog väldigt varierande. Det gäller att variera undervisningen så alla barnen hänger och allt tycker det är roligt på något sätt.

Bland eleverna i tredje klass på Gällkvistskolan i Skara är det flera som tycker ämnet matematik är roligt.

– Det är roligt att räkna, säger Signe Jonsson.

Hennes klasskamrat Linus Skillermo håller med.

– De flesta i klassen tycker nog det är roligt.

Startar i augusti
Matteprojektet i Skara sätter igång i augusti. Det här är andra gånger Skara kommun söker statliga projektpengar från Skolverket för att utveckla matematikundervisningen. Tidigare har kommunen fått pengar för att stimulera gymnasieelever som är bra i matte.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se