Vårdskandalen

Norge varnade för läkaren

Norge har skickat brev till myndigheterna i Sverige och Danmark där de varnat för den kirurg som skadat minst 29 patienter på norska sjukhus. Läkaren arbetar nu i Hudiksvall men har tidigare också arbetat på sjukhusen i Torsby, Värnamo och Jönköping

Kvinnan har även varit anställd som stafettläkare hos bemannings-företaget Proffice.

- Det har faktiskt gått ut varning från Norge till de andra skandinaviska länderna. De har fått brev om läkaren och trots det har hon fått jobb i ett annat nordiskt land, säger Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till norska radio- och tv-bolaget NRK.

Ingebrightsen är upprörd över att läkaren, som förlorat rätten att operera i Norge och kostat den norska staten över 13 miljoner kronor i patientersättningar, nu arbetar i Sverige.

Efter flera historier med farliga läkare som kryssar mellan de nordiska länderna har sjukvårdsmyndigheterna i Norge, Danmark och Sverige tidigare i år beslutat skynda på informationsutbytet.

Kirurgen fick lämna sitt arbete på sjukhuset i Östfold efter att ha anmälts till den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 17 gånger. Därifrån fick hon med sig ett avgångsvederlag på 300 000 kronor.

Karin Lundin är slutenvårdschef på sjukhuset i Torsby, där den aktuella läkaren arbetade mellan 1998-2000:

– Med reservation för att jag inte var chef då kan jag inte påminna mig om att det var patientanmälningar under tiden hon arbetade hos oss.