Politik

Vill se alla partier i styrelsen

Alla partier måste ta sitt ansvar. Det menar Jakt- och fiskesamerna i ett skarpt årsmötesuttalande riktat direkt till de partier som står utanför sametingets styrelse. Kravet är att dessa omgående går med i styrelsen, säger Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson.

– De frågor vi har en gemensam policy på, där måste vi gräva ner stridsyxan och se till att vi driver dem med tydlighet gentemot staten och med tydlighet att det är ett enigt sameting, säger Håkan Jonsson partiledare för Jakt- och fiskesamerna.

Sedan det omdiskuterade valet av styrelse i höstas har Samelandspartiet och Samerna valt att stå utanför styrelsen.

– Det är ju en märklig situation att man bojkottar det starkaste politiska fästet vi har i sametinget, säger Håkan Jonsson.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga säger att det i dagsläget inte är aktuellt ändra inställning.  Enligt Inga krävs det för det första en gemensam politisk viljeförklaring mellan de partier som ingår i styrelsen för att kunna enas kring de viktiga frågorna. Det är särskilt viktigt eftersom Jakt- och fiskesamerna och Samelandspartiet står så långt i från varandra i rennäringsfrågorna, menar Ingrid Inga som inte köper kritiken om att de inte tar sitt ansvar.

– Vi tar vårt ansvar, men vi tar det ansvaret i plenum som är det högsta beslutande organet och där har vi ju lyft många förslag som hela plenum enats om även de som sitter i styrelsen och det är ju ett bevis för att vi tar ansvar för sametinget, säger Ingrid Inga.

Tidigare i våras lämnade även Guovssonásti styrelsen. Eftersom Jakt- och fiskesamernas ledamot Ronny Svarto är politisk vilde, så har nuvarande styrelsen bara stöd av 15 av tingets 31 mandat. Det här gör det svårjobbat för styrelsen som i plenum redan fått kompromissa med flera av sina förslag.

Ingrid Inga betecknar Jakt- och fiskesamernas uttalande som ett nödrop från en styrelse i minoritet. Hon anser att styrelsen istället borde avgå självmant.

– Det är ju styrelsens sak att avgöra om man vill sitta kvar och veta att man inte har samma majoritet i plenum som man har i styrelsen, säger Ingrid Inga.

Men skulle du i den positionen valt att avgå?

– Det skulle jag definitivt ha gjort!

Men ni kommer inte kräva styrelsens avgång och nyval då?

– Nej, utan det måste vara styrelsens eget övervägande, att om man inte har plenums förtroende så har man ju svårt att få igenom sin politik, säger Ingrid Inga.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio