Politik

Rättskämpe lämnar Samernas väl

Samepolitikern och rättskämpen Nils Walkeapää lämnar partiet Samernas Väl i Jokkmokk. Istället ansluter han sig till Moderaterna där han ser större möjligheter att påverka.

– Det finns större möjligheter att påverka de samiska frågorna då Moderaterna även är ett riksdagsparti. Man får större möjligheter att lyfta frågor som är av samiska intressen, säger Nils Walkeapää. 

Den ovanligt breda koalitionen som styr i Jokkmokk består av sju partier. Det är enbart Socialdemokraterna som står ensamma utanför.

Nils Walkeapää tror att vägen via de större svenska partierna är ett måste för samiska politiker om man vill få till samarbeten mellan de större partierna gällande samiska frågor.

Simon Marainen
simon.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio