Läkemedelsföretag betalade julfester för läkare

Läkemedelsföretaget Lilly som har berättat om hur läkare försökt tvinga sig till mutor använder sig självt av högst tvivelaktig marknadsföring. Företaget har i tre år i rad betalat julfester för läkarna på Huddinges psykiatriska klinik. Dessutom bekostar företaget dyra resor till psykiatriska konferenser i Alperna och Rivieran.

Det var i måndags som Ekot berättade om hur en läkare försökt tvinga läkemedelsföretaget Lilly att betala en golfresa för drygt tio läkare till en kostnad på över 100 000 kronor. Lilly tackade nej eftersom det inte rörde sig om en seriös aktivitet.

Men läkare som Ekot har talat med beskriver Lillys egna marknadsföringsmetoder som minst sagt tveksamma. Lilly pekas ut som ett företag som bjuder flott.

Betalade läkares julfester
På psykiatriska kliniken i Huddinge har Lilly i tre år i rad betalat läkarnas julfester. En julfest var förlagd till krogen Norra Brunn i Stockholm. Det bjöds på ståuppkomik och middag med vin.

Göran Tidbeck, som är klinikchef på psykiatriska kliniken i Huddinge, erkänner att Lilly betalade, men vill hellre kalla julmiddagarna för utbildningstillfällen. 

– Proportionerna mellan produktinformation och, ska vi säga, rekreation kan väl diskuteras, säger han.

Så i år kommer det inte att bli någon julfest där Lilly bjuder?

– Nej.

Lillys informationschef John Almark är självkritisk.

– Det är ett arrangemang som har pågått några år och det låg väl helt klart i en gråzon av det regelverk som gällde. Vi har erbjudit oss att ta med oss de här personerna på en julmiddag, en ganska enkel sådan, med lite underhållning. Men man ska inte hålla på med sådana här saker, säger John Almark.

Bjöd på resa till Prag
I september förra året bjöd Lilly ner representanter från flera läkemedelskommittéer till en psykiatrisk konferens i Prag. Samma läkemedelskommittéer har makten att besluta om vilka läkemedel som rekommenderas av landstingen.

I april i år hålls en stor psykiatrisk konferens på den franska Rivieran. Lilly erbjuder sig att stå för hela kostnaden som uppgår till 18 500 kronor för utvalda läkare.

Härom veckan åkte läkare på Lillys bekostnad till Davos i Alperna. Konferensprogrammet lämnade gott om tid till skidåkning och andra fritidsaktiviteter, även om Lilly inte betalade för det. Helt enligt reglerna, enligt Lilly, eftersom man informerat om att resorna måste godkännas av läkarnas chefer.

– Vad gäller de resor som du har tagit upp så tror jag att vi har följt varje regel som gällde då och som gäller i dag. Det har varit goda vidareutbildningstillfällen för läkare. Jag tror inte att vi har bjudit flottare än andra, jag tror att det kanske är så att branschen bjudit lite för flott vid vissa tillfällen som helhet och jag tror att vi ligger ungefär i mitten av vad branschen håller på med. Jag tror att vi får bjuda mindre flott framöver, säger John Almark, informationschef vid Lilly.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se