Kulturpolitik

Hårda sparkrav på brittisk kulturbudget

Den nya brittiska koalitionsregeringen mellan det konservativa partiet och Liberaldemokraterna kom igår med sitt första sparpaket och kulturen får dra sitt strå till stacken.

Departementet för kultur, media och sport måste spara en miljard kronor och exakt var det kommer att skäras är inte klart än men kulturminister Jeremy Hunt från det konservativa partiet säger att i snitt handlar det om besparingar på tre procent - i den här första omgången.

För den nya regeringens fokus är att banta Storbritanniens jättelika budgetunderskott och nya besparingar kommer att presenters i budgeten som kommer kring midsommar och i långtidsbudgeten i höst och kulturen lär inte klara sig då heller. Men kulturminister Jeremy Hunt har lovat att kulturbudgeten inte ska drabbas hårdare än andra sektorer. Och för att kompensera för budgetnedskärningarna så lovar han också att en större andel än idag från National Lottery, motsvarigheten till Svenska Spel, ska gå till kultur och till kulturminnesvård.

Jeremy Hunt hoppas också på mer privata pengar till kulturen och han lovar att regeringen på olika sätt ska stödja kulturinstitutioner i deras jakt på sponsorer och donatorer.

Men trots bistra tider så säger kulturministern att det också i fortstättningen ska var fritt inträde till statliga muséer.