Landstinget

Anställda erbjuds morot för att jobba extra i sommar

Landstinget har svårt att få tag på kvalificerade vikarier och lockar därför de anställda med upp till 10 000 kronor om att de går in och jobbar extra i sommar. Men det här gillas inte av facket.

För att få bukt med vikariebristen inom Landstinget Gävleborg låter arbetsgivaren sin ordinarie personal bryta sin semester och ger dem istället en ersättning för det.

Den som då flyttar ut sin semester och bara tar högst två kalenderveckor i ledighet under juni till augusti kan som mest få en ersättning på 10 000 kronor före skatt, eller 1 000 kronor per inhopp. Landstinget kallar det för en sommarmorot.

– Våra medlemmar kanske inte tycker att den är så attraktiv eftersom det inte är frivilligt utan du ska bli tillfrågad, och då kan man ju fundera om det är värt det eftersom du ska skatta på pengarna också, säger Vårdförbundets länsordförande Anna Wielbass.

Margareta Petrusson, personaldirektör i landstinget, tycker att sommarmoroten är en bra metod att ta till då det inte finns tillräckligt med vikarier.

– På vissa orter och i vissa verksamheter kan det vara svårt att hitta folk och då kan det vara bra att använda sommarmoroten, säger Margareta Petrusson.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se