Mingel och kongatåg

Har tagit en välförtjänt sovmorgon i dag eftersom ingenting händer ute på arenan förrän klockan 15 när genrepet kör igång för pressen. Det har varit extremt svårt att tippa resultat i år men jag hoppas få en klarare bild av hur det kommer gå i första semin under eftermiddagen.

Innan har alla haft 30 minuter på sig att repa igenom sitt nummer men idag ska det sitta och framföras exakt så som i tv-sändningen i morgon kväll. Med scenkläder och hela baletten. Land för land. Ska bli spännande att se hur programledarna gör sig också och vad det blir för mellanakt.

Om jag ändå skulle göra en kvalificerad gissning i nuläget skulle jag vinka vidare dessa tio:

Moldavien
Finland
Serbien
Belgien
Albanien
Vitryssland
Island
Grekland
Slovakien
Portugal

Kan hända att jag ändrar uppfattning helt senare idag. Nu för tiden räcker det inte att bara ha en stark låt, man måste ha en bra scenshow också utan att gå "over the top".

Nytt för i år är att jurygrupper från varje land är med och bestämmer vilka som går vidare. Förra året fanns juryn endast med i finalen. Detta kommer förmodligen att gynna balladerna som kanske inte sätter sig på en första lyssning.

Jag tog som sagt sovmorgon idag eftersom det blev en sen kväll igår. Välkomstfesten i Rådhuset, där Nobelpriset delas ut varje år, var en något stel men ändå mingelvänlig tillställning. Alla artister fick tåga upp för röda mattan (som var schlager-rosa) likt en OS-invigning med en speaker som förkunnade "And now...the delegation from Sweeeeedeeeeeen" följt av applåder och smattrande fotoblixtar. Alla var snofsigt klädda och hade sitt bredaste smil på display.

Anna Bergendahl följdes av tv-kameror och mängder av fans som ville få en bild tillsammans med svenskan under hela kvällen. Bobbysocks och Alexander Rybak uppträdde på scenen och vi i pressen minglade runt. När det hela började tunnas ut fortsatte festen på Euroclub (ett återkommande inslag varje år) där artister, press och fans hänger tillsammans fram till småtimmarna.

Det spelades endast schlagermusik på dansgolvet och när  jag bad DJ:n spela mitt guilty pleasure - Verka Serduchkas "Lasha tumbai" (Ukraina 2007, foliefiguren ni vet) - bildades ett långt kongatåg genom hela lokalen. Galet. Men mycket underhållande.