Oro för Konsthallens framtid

I eftermiddag har Göteborgs kulturpolitker börjat diskutera Konstmuseets och Konsthallens framtid. Enligt ett förslag från Kulturförvaltningen ska Konsthallen i Göteborg stängas i fyra års tid.

På så sätt hoppas man kunna få mer pengar till Konstmuseet. Personalen är redan informerad  trots att beslutet inte är taget.

På Konsthallen vid Götaplatsen visas modern samtidskonst, medan den traditionella konsten koncentreras till Konstmuseet. Men enligt kulturförvaltningens chef Björn Sandmark har konstmuseets utveckling varit blygsam.

För att få loss resurser började han skissa på ett förslag som går ut på att stänga konsthallen och låta personalen gå över till konstmuseet istället. Under fyra år skulle göteborgarna få klara sig utan konsthall, innan en ny öppnas på ett tänkt kulturcentrum på Backaplan år 2015.

Personalen är redan informerad, men politikerna i Kulturnämnden står som frågetecken. Frågan ska inte tas upp där förrän den 15 juni, och det är långt ifrån säkert att frågan vinner politisk majoritet.

Ingen är emot en ny och bättre lokal för den moderna konsten, men både moderaten Lennart Widing och vänsterpartisten Per Hållén ställer sig tveksamma till att Konsthallen skulle stängas helt.

Förra veckan fick konstnären Maja Droetto Göteborgs stads kulturstipendium, hon tycker att förslaget är huvudlöst.

– Det är jättetråkigt för det är en stor scen för samtidskonst för Göteborg och det är den enda kommunala vi har. Så det blir väldigt tomt, säger hon.

Vad vill du säga till politikerna i Kulturnämnden inför beslutet?

– Att man ska ha en diskussion innan man tar sådana beslut. Det verkar som om man ska spara pengar men egentligen lägger man över budget och personal på Konstmuseet och utomstående projekt. Det verkar som det inte finns så mycket pengar att spara egentligen. Det känns som ett beslut taget ur luften, säger Maja Droetto.

– Att bara besluta att stänga en konsthall utan att ha en definitiv plan på vad man ska göra istället, det känns lite oansvarigt, tycker hon.