Elever kampanjar mot barnäktenskap

Insamlingskampanjen Operation Dagsverke där svenska elever år efter år hjälper elever i andra länder riktar i år sina insatser till södra Sudan. Kampanjen planeras främja skolgången i områden där till exempel färre än tio procent av tjejerna går ut grundskolan och där barnäktenskap sätter stopp för vidare skolning för många killar och tjejer. Svenska elever, ca 70 000 från 200 skolor runt om i Sverige, deltar i denna solidaritetskampanj.

Genom sina insatser den 26 maj förväntas de samla in runt 6 miljoner kronor - berättar Johanna Svanelind kampanjledaren för insatsen. Men i år har detta nästan 50 år gamla initiativ, Operation Dagsverke, arrangerat även ett redan omtalat bröllop mellan två svenska femtonåringar som annonseras på deras webbsida.

Ljudet från skärmen: Våra föräldrar har avslutat förhandlingen och de har bestämt att vi ska gifta oss … och nu blir det bröllop 26 maj på Sergelstorg i Stockholm - och alla är välkomna.

Johanna Svanelind: - När man talar om barnäktenskap i södra Sudan så höjer man inte så mycket på ögonbrynen - det är inte så himla konstigt - och för oss som är elevernas insamlingskampanj och solidaritetskampanj spelar det ingen roll var man bor i världen. Är man 15 år och går i skolan så ska man få göra det - då ska man inte tvingas ta någon annan roll. Och då kom vi på idén att låta två svenska elever gifta sig istället för att se om man reagerar mer då - och det såg vi ju direkt. Vi fick 10 000 unika besökare bara första dagen och jättemycket kommentarer på ett logginlägg där folk förfärades över det hur man kan göra så här; de är alldeles för unga för att gifta sig, medan andra kommenterade: Visst är det hemskt men samma sak händer i södra Sudan och det är väl lika hemskt där.

Ja, den 26 maj ringer bröllopsklockorna för Emma och William - hon är 14 och han 15 år. Deras familjer har förhandlat klart och kommit fram till ett passande pris för Emma. Här handlar det om ett jippo - självklart - men i Sudan är det mer sannolikt att en tjej som Emma är gift och hemmafru än att hon går i skolan. Operation Dagsverke är därför unikt - det handlar inte i år om att till exempel bygga skolor och det är på många sätt ett svårare projekt än så - säger kampanjledaren Johanna Svanelind.

– Det handlar om att utbilda sig och lära sig vad som händer om man gifter sig tidigt och hoppar av skolan, men framförallt vad man har rätt till. De flesta av våra elever i Sverige vet att de har rätt att gå i skolan, att de har rätt att inte tvingas att gifta sig med någon och det är samma sak som i södra Sudan - det handlar om att veta att man har de rättigheterna och sedan också arbeta med det.

Men utvecklingskampanjen kommer att riktas även mot de vuxna som påverkar ungas liv - lärare, politiker, religiösa ledare, föräldrar … Och vi arbetar också på en ännu bredare plan - säger Johanna Svanelind:

– Den sista delen som är lika viktig är ju nationell - att det ska finnas lagstiftning som säger att man inte får gifta sig innan man fyllt 18 år - det finns idag men det måste komma ut att den lagstiftningen finns - och man måste lagstifta att man ska få gå ut skolan och att barnkonventionen ska följas.

Att kampanjen i år ska koncentreras på just södra Sudan bestämdes på elevernas Nationella konferens. På så sätt arbetar de år efter år och det känns som att kunskap och viljan för att hjälpa alltid är med. Det som ibland saknas är dock uppdragen. Vad kan då vuxna hjälpa till med?

– Framförallt handlar det om att ge dagsverken till eleverna - allt från att de får komma och tvätta ens fönster till att hitta dagsverke på sin arbetsplats. Nu i år har vi fixat lite speciella dagsverken. Några följer några riksdagsledamöter, andra ska till produktionsbolag och göra mer häftiga dagsverken - men många är på små bolag, butiker och liknande.

26 maj, alltså nu på onsdag, kan det hända att någon säljer en kram till er på stan, eller påtala er skramlande med en insamlingsbössa, eller uppträda för er - det är elever som inte har fått konkreta uppdrag för dagen - men som ändå vill delta i kampanjen och samla in pengar för södra Sudan.

Årets förmånstagare är Plan - en av världens största och äldsta internationella barnrättsorganisationer som har sina lokala arbetare runt om i världen - även i Sudan. Men trots att man arbetar med de erfarna och beprövade organisationerna vill eleverna ha kontroll över resultaten:

– Vi gör så att vi delar ut utbetalningen i tre omgångar. Så när de har använt första delen så skrivs det en rapport om vad pengarna exakt har använts till och så gör vi också från Operation Dagsverke uppföljningsresor och åker till projekten och träffar de som jobbar med dem, men för oss är det också viktigt att träffa elever som har tagit del av projekten så att vi vet vad som har hänt - hur har det påverkat dem.

Om allting stämmer och det fungerar bra så får man nästa del och så händer samma sak innan man får den 3:e delen. Och det är väldigt bra för att det blir lättare för oss att återkoppla till de elever som har varit med i insamlingen i Sverige, gjort sina dagsverken och framförallt lärt sig väldigt mycket om projektet innan - och pratade om vad som ska göras och varför. Det är jättebra att få återkoppling om vad som faktiskt hände och hur de som var med i projektet upplevde det.

Säger Johanna Svanelind, kampanjledare Operation Dagsverke

 Reporter: Olgica Lindquist

2010-05-24