KALMAR LÄN

Polisens valrörelse igång

Valrörelsen har börjat, inte bara för politikerna, utan också för poliserna. Sedan ett par månader tillbaka försöker de ha full koll på möten och aktiviteter där polisbevakning krävs.

Det är säkerhetspolisen, SÄPO, som ska informera polisen om när skyddspersoner, alltså särskilt utsatta politiker som ministrar och partiledare och liknande kommer hit.

Vid sidan om det har polisen i länet upprättat ett eget lokalt kontaktnät med partierna i var och en av länets 12 kommuner. Det fungerade framgångsrikt förra året och används nu igen och Jan-Erik Pettersson, stabschef på polisens operativa avdelning säger till Sveriges Radio Kalmar att han upplever att fått reda på de tillfällen då deras insats behövs.

Årets valrörelse skiljer sig från förra här i länet då högerextrema Svenskarnas Parti ställer upp i tre kommunalval plus landstingsvalet. Också ett annat parti som kan dra till sig motdemonstrationer, Sverigedemokraterna, har i år betydligt större budget och organisation än förra valrörelsen. Men Jan-Erik Pettersson drar inga slutsatser kring om det betyder mer att göra totalt sett för polisen.

– Ju fler partier det är som vill vara med, så ju fler uppdrag kan det bli för vår del, men det är ju inte så att vi bara för den del skull att det kallas för det ena eller andra så idag så ser vi ju inte det att det skulle medföra en större prövning för vår del, men vi har ju en vaksamhet på det.

Mer möten att bevaka för polisen än en vanlig sensommar blir det naturligtvis. Jan-Erik Pettersson tror dock inte att länsborna ska behöva uppleva dem som mindre tillgängliga utan tror att de till och med kan upplevas som mer synliga än vanligt.

– Polisen kommer synas mer ute på stan i år under augusti och september.