DOKTORSAVHANDLING

Även döda människor har rättigheter

Människor bör ha rätt till integritet och skydd mot vetenskapliga studier även efter dennes död.
Det menar Malin Masterton vid Uppsala universitet, som på lördag lägger fram en doktorsavhandling om mänskliga kvarlevor.

Det finns mängder av mänskliga kvarlevor sparade på svenska muséer och universitet - med människor som härstammar från både slott och koja.

Enligt Malin Masterton har samhället tre plikter gentemot de döda: man ska vara sanningsenlig gentemot dessa, respektera den personliga integriteten i forskningssammanhang och erkänna fel som begåtts, exempelvis vid utgrävningar av samiska gravar i rasbiologins namn.

- Jag tycker det första steget är att klargöra vilka kvarlevor som finns. Det krävs en nationell insats för detta och ingenting får mörkas eller gömmas undan, säger Malin Masterton.

Malin Masterton menar att det kan vara av samhällsintresse att forska på mänskliga kvarlevor - men dessa tre plikter bör vara vägledande för forskningen.

På lördag lägger hon fram avhandlingen i Uppsala och hon hoppas att det leder till en diskussion.

- Jag hoppas man kan se att mänskliga kvarlevor är direkt kopplade till en person som levde. Det är mot den personen vi kan ha skyldigheter att hantera på ett respektfullt sätt, säger Masterton.

Jörgen Heikki, Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio