Israel tänker stoppa Gazakonvoj med alla medel

Tre av sammanlagt nio fartyg lastade med förnödenheter är nu på väg i Medelhavet för att protestera mot den israeliska blockaden av Gazaremsan. Kampanjen stöds av medborgarrättsgrupper från ett femtiotal länder och flera svenskar finns ombord.

En turkisk hjälporganisation är motorn i aktionen. Bland de svenskar som är med i konvojen finns författaren Henning Mankell, religionshistorikern Mattias Gardell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, och den svensk-israeliske konstnären Dror Feiler.

Israel är fast beslutet att stoppa båtarna med alla medel. Yigal Palmor, talesman på israeliska UD, vill inte gå in på detaljerna kring hur Israel ska stoppa dessa nio fartyg, men han utesluter inte våld.

Israel ser kampanjen som en stor provokation av aktivister som följer Hamas order och som inte har något med humanitärt bistånd att göra.

– Hade förnödenheterna varit det viktiga, så hade de kunnat ansöka om att få sända in varorna med lastbilar på laglig väg, säger Yigal Palmor.

En konfrontation till havs mellan Israels flotta och aktivister som vill hjälpa den utsatta befolkningen i Gaza är ett slags drömscenario för varje israelhatare och det kommer att ytterligare skada Israels image.

Det medger Yigal Palmor, men säger också:

– Vi kan inte tillåta att Hamas gör detta till en propagandaseger.

På frågan om båtarna utgör en säkerhetsrisk svarar israeliska UD:s talesman:

– Det får vi se.

Innebär detta en liten öppning, eller är det till 100 procent säkert att båtarna inte kommer att nå Gazas stränder?

– Vi har inte sett slutet på detta, svarar Yigal Palmor.

I dag klockan 10 kommer den svenska aktionsgruppen Ship to Gaza att överlämna en appell till utrikesminister Carl Bildt. Den manar till skydd för Ship to Gaza och för konvojen "Freedom Flotilla".