STOCKHOLM

Klartecken för nya arenan

Nu är det klart att Stockholmsarenan i Globenområdet blir av. Detaljplanen klubbades under kommunfullmäktige i Stadshuset igår, men inte utan diskussion. Boende i området är inte glada åt beslutet.

– Man har rivit ner gamla byggnader helt enkelt, industrier var det och där det var bilfirmor och allt möjligt och sedan ser du lite längre bort lite grönska, det är några träd som är kvar där, ungefär dit har jag förstått att det kommer att sträcka sig, säger Petra Dahlberg och Ursula Grünervald, som representerar Enskede villaägareförening, när de visar upp platsen där arenan ska byggas.

Att arenan ska byggas har de accepterat. Men de är rädda för bullret från mer trafik till området.

Besökarna på arenan ska både kunna gå på sportevenemang och på konserter. Runt 30 000 åskådare ska få plats. Arenan ska bland annat uppfylla krav för att hålla internationella fotbollsmatcher. Affärscentrumet och hotellet som finns i Globenområdet ska också byggas ut.

Den borgerliga majoriteten och Socialdemokraterna står bakom detaljplanen. Stadsbyggnadsborgarrådet, Kristina Alvendal (M) är mycket nöjd.

– Med plats för över 30 000 åskådare så kompletterar den här arenan globenområdet på ett sätt som skapar en helhet, säger hon.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill bland annat att kollektivtrafiken ska bli bättre i området. De vill också däcka över Nynäsvägen. Men att göra det som en del av arenabygget skulle kosta för mycket enligt detaljplanen.

Synd tycker Maria Hannäs, Vänsterpartiet.

– Det kommer bli väldigt dyrt, men om man gör en överdäckning så skulle man få både bostäder och man skulle kunna ha ett grönt stråk från Gullmarsplan och ut där Nynäsvägen går idag också, säger Maria Hannäs.

Dessutom skulle bullret för de boende minska med en överdäckning. Men Enskede villaägareförening har släppt kravet på en överdäckning, deras önskemål nu som de tycker är rimligare är istället ett bullerplank längs Nynäsvägen från arenan till skogskyrkogården.

– Vi är lite besvikna över för att vi kämpat för att få ett bullerplank mot vårat område med det tycks inte bli av nu heller, säger Ursula Grünervald från Enskede villaägareförening.

Arenan är tänkt att börja byggas redan i sommar, och vara klar 2012.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se