tranås

Ungdomsarbetslöshet ingen het valfråga för alliansen

Tranås kommun har länets högsta ungdomsarbetslöshet, och dessutom är Tranås den kommun där unga dricker mest alkohol. Men några konkreta vallöften till de unga har inte de styrande Tranåspolitikerna idag.

- Det kan jag säga redan nu, att vi kommer inte ha några riktade insatser mot ungdomar eller någon annan grupp, utan vi ser Tranåsborna som en helhet, säger Anders Wilander, moderat kommunalråd i Tranås.

I år kommer en ny kull förstagångsväljare att gå till valurnorna i Tranås och säga sitt om politiken. Men förstagångsväljarna ses inte som någon avgörande väljargrupp, eftersom valdeltagandet brukar vara ganska lågt och det är därför mer lönsamt att lägga sitt krut på annat håll.

Men bland de unga finns det ändå flera viktiga frågor. Det har varit tuffa tider för ungdomarna i Tranås kommun, som under det senaste året haft högst ungdomsarbetslöshet i länet. Det är också den kommun i länet där det sups mest bland unga.

Sofia Hassan är 18 år och läser på Holavedsgymnasiet i Tranås. Om ett år går hon ut gymnasiet och som det ser ut i Tranås nu, så ser hon bara en sak som väntar.

- Arbetslöshet. Jag är glad att jag har sommarjobb, men annars tror jag att det blir att sitta hemma.

Det senaste året har Tranås haft en genomsnittlig ungdomsarbetslöshet på 6,4 procent, och det är alltså högst i hela Jönköpings län. Toppnoteringen var i juli förra året då nästan var tionde person mellan 18 och 24 år gick arbetslös i Tranås.

Anders Wilander, som är moderat kommunalråd i Tranås, säger dock att han inte kommer att gå ut med några konkreta löften till dom unga väljarna. Han menar ändå att en borgerlig politik med sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta skatter skapar fler jobb och att det gynnar ungdomarna. Men det viktigaste är att kommunen har en ordnad ekonomi och inte öser slantar omkring sig.

- Man måste ha fungerande ekonomi, annars får man kriser typ Grekland.

Oppositionen, med socialdemokraten Bengt E Carlsson i spetsen, menar dock att kommunen har råd att göra mer för att få ner ungdomsarbetslösheten.

- Fler jobb och praktikjobb inom offentliga sektorn.