KRONPRINSESSBRÖLLOPET

Kungen leder Victoria till altaret

Trots kritik från höga representanter för Svenska kyrkan är det nu bestämt att kungen ska leda fram kronprinsessan Victoria till altaret, är hon gifter sig i sommar.

Prästen och debattören Annika Borg, som var den som drog i gång debatten, anser att brudöverlämning strider helt mot Svenska kyrkans månghundraåriga tradition.

– Brudöverlämning härstammar från ett tankebatteri där kvinnans myndighet överlämnas från fadern till mannen. Det är en stark symbolik med allvarliga rötter som man inte kan ändra på hur som helst. Den gamla svenska traditionen går ut på att mannen och kvinnan är jämbördiga och ingår äktenskap av fri vilja, och den traditionen tycker jag att kungahuset bör förvalta, säger hon till TT.

Men Nina Eldh, informationschef vid hovet, säger till TT att bröllopet inte är en vanlig vigsel och att det blir Sveriges kung som för fram tronföljaren till altaret. Det är en familjetradition, påpekar hon.

– Kungens systrar gick fram till altaret med farfar, eftersom deras far inte var vid livet.

– Man har stor respekt för att det finns skilda uppfattningar, men detta är som sagt en statsceremoniell händelse med stor symbolik. Det står ingenting i vigselordningen eller kyrkoordningen om hur man ska gå fram till altaret. Därför måste det vara upp till de själva att bestämma hur man gör, säger Nina Eldh.