Landshövdingen nöjd med slussmöte

Landshövdingen i Västmanland, Ingemar Skogö, medverkade i går på ett möte där slussutbyggnaden i Södertälje diskuterades. Slussen ska göra så att större fartyg kan ta sig in i Mälaren och därmed nå bland annat Västerås och Köping.

Med på mötet var bland andra folk från näringsdepartementet, Sjöfartsverket, riksdagsmän och politiker.

Och Ingemar Skogö tror att ett sånt här möte har betydelse.

– Det har en psykologisk effekt att det uppmärksammas och att folk bryr sig om det. Väldigt många projekt i landet tävlar om uppmärksamhet och genom ett sånt här initiativ samlas alla som är engagerade och det blir lite extra kraft i arbetet, säger Ingemar Skogö till P4 Västmanland.

– Det här är ju ett jätteprojekt, det största sjöfartsprojektet sedan Göta kanal buggdes.

Varför ska alla som inte håller på med sjöfartsnäring bry oss om det här?

– Det är ett sätt att skapa förutsättningar för näringslivet att få bra transporter, att få försörjning till kraftvärmeverk bland annat i Örebro, Eskilstuna och Västerås.

– Genom att bygga ut sjöfarten får vi möjligheter till bättre transportförsörjning av gods framöver när det blir klart och det tar 5-7 år innan det blir klart, säger Landshövding Ingemar Skogö.

– Jag är väldigt nöjd och känner att vi nu har vinden i ryggen och nu ska vi se till att verkligen få fram det här projektet så att det blir verklighet så snabbt som möjligt. Alla verkar vara inställda på detta och engagerade i att få fram det.

Vilka hinder finns på vägen?

– Det behövs rätt omfattande insatser i Mälaren och det är ju en känslig miljö och det kräver omfattande miljöundersökningar och tillstånd för att vidta åtgärder.