ISRAEL

Aktivister och medicin till Gaza

Åtta lastbåtar med prefabricerade hus, byggmaskiner, mediciner och femhundra internationella aktivister är just nu på väg genom Medelhavet till Gazaremsan.

Ship to Gaza är en stor internationell aktion i protest mot att Israel håller Gazas gränser stängda för in- och utgående trafik och varutransporter.

Aktionen går ut på att skicka material som de menar behövs för att bygga upp området. Men enligt Israel kommer båtarna aldrig att nå fram.

– De kommer att stoppas med våld om det är deras eget beslut. Vi har aldrig hotat någon med vapen men de kan inte segla in på Gazas vatten - då kommer de att stoppas, säger Yigal Palmor på israeliska utriksdepartementet.

Enligt honom har projektet inget med bistånd att göra utan är en provokation mot Israel.

Gazaremsan i landets västra hörn är isolerad från världen genom att gränserna mot resten av Israel och även gränsen mot Egypten i söder är stängda.

Israels blockad pågår sen 2007 för att garantera israelers säkerhet mot raketattacker från Gaza.

Få varutransporter släpps igenom till området. Enligt Amnesty International saknar de 1,5 miljon palestinier som bor där bland annat mat, medicin och byggmaterial som behövs för att bygga upp de hus och skolor som bombats sönder av Israel.

Det är ungefär de sakerna som Ship to Gaza säger att de har med sig.

Men enligt Yigal Palmor på Israeliska utrikesdepartementet följer Ship to Gaza-aktivisterna Hamas order.

– Det är rent ut sagt skitsnack och de vet om det. Vi är en folkrörelse och följer inte order från någon, säger den svensk-israeliske konstnären Dror Feiler som är med på en av båtarna.

Bland de andra aktivisterna finns författaren Henning Mankell och den miljöpartistiske riksdagsledamoten Mehmet Kaplan.

Fyra av båtarna har idag åkt från Aten, söder om Cypern möts de upp av ytterligare fyra fartyg.

Dror Feiler är ombord på en av båtarna från Grekland, och han tror på seger oavsett vad som händer när de når Gazas vatten runt den 27, 28 maj.

– Om vi kommer in har vi lyckats bryta Israels blockad. Arresterar de oss kommer de se ut som pirater som orättfärdigt arresterat fredliga aktivister. Och sänker de oss, då ser de ut som barbarer.

Om deras båtar blir övertagna när de är framme så tänker de göra fredligt motstånd.

– Vi tänker inte ge oss frivilligt. Vi kanske kan ha en mänsklig kedja, kanske kan vi ligga på golvet, vad vet jag.