SAMETINGETS PLENUM

Sydsamiska språkcenter blir samiska språkcenter

Sametingtet inrättar nu samiska språkcenter i Östersund och Tärnaby. Detta trots att plenum beslutat att det ska inrättas sydsamiska språkcenter. Styrelseordförande Sara Larsson medger bristfällig beslutsuppföljning.

I ett plenumsbeslut 2006 fastslog Sametingets folkvalda politiker att det skulle bildas sydsamiska språkcenter i Tärnaby och Östersund. Men nu när uppdraget färdigställts på regeringskansliet framgår att det är samiska språkcenter som ska etableras.

Sara Larsson säger att det interna arbetet fungerat dåligt. Före detta kanslichefen och kansliet beredde förslaget efter att Sametinget och dess styrelse lämnade över ärendet och drev inte frågan vidare. Något som var bristfälligt skött, förklarar Sara Larsson vid plenumsstolen i Arjeplog.

Nu har sametingets styrelse satt igång ett jobb med att stärka det interna arbetet. Det innebär bland annat att styrelsen ska följa upp plenumsbeslut bättre. Exempelvis ska kanslichefen föredra vad man gjort på kansliet för att förverkliga plenumsbeslut.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio