SKANDALLÄKAREN

"Patienterna har börjat bli oroliga"

Den senaste tidens uppmärksamhet kring läkaren på Hudiksvalls sjukhus har väckt för mycket oro bland patienter, säger Gävleborgs landstingsdirektör Svante Lönnbark. En granskning ska nu avgöra om läkaren får behålla sin svenska legitimation.

– Vi tycker att situationen har blivit ohållbar nu. Vi tycker att vi har förtroende för läkaren och patienterna har det inte, säger divisionschef Kjell Norman under en presskonferens.

Han sticker inte under stol med att landstinget gjorde fel som anställde läkaren utan att kontrollera hennes referenser.

– Här har vi missat, här har vi fallerat, här har vi inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Men sedan hon anställdes har vi förbättrat systemet, säger Kjell Norman.

Under tiden som tillsynen pågår kommer läkaren att få andra arbetsuppgifter där hon inte kommer att ha kontakt med patienter. Läkaren är ännu inte informerad om att hon omplaceras. Hon är på semester.

Landstinget Gävleborg efterlyser också ett register, ett samnordiskt till att börja med, så att arbetsgivare kan vända sig till Socialstyrelsen och få information om arbetssökande läkare som eventuellt har fått inskränkningar i sin yrkesbehörighet i andra länder.

Läkaren ska de senaste fem åren även ha anmälts av svenska patienter till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkaren som fällts för 29 felbehandlingar i Norge, där norska staten fått betala många miljoner i ersättning till de drabbade, fick sin specialistlegitimation och rätten att operera indragen.

Svenska Läkarförbundet kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att situationen att styra om arbetsuppgifterna för en vårdanställd på grund av försämrat förtroende från allmänheten är högst ovanlig.