Satsning ska lyfta våldsamt område

För de boende i Seved, ett område i centrala Malmö, har vandalisering, skottlossning och droghandel blivit en del av vardagen. Men nu ska den nedåtgående spiralen vändas och Malmö stad storsatsar för att göra området attraktivt igen.

Seved har fått mycket uppmärksamhet i media på grund av alla våldsamheter. Det är ett av landets fattigaste områden och förra helgen hårdbevakades kvarteren av polisen.

– För mig är det vardagligt. Det är ingen speciell sak att det är skottlossning och att någon blir skjuten. Det är vardagsmat, man vänjer sig vid det. Det är bara som en annan dag, förstår du, säger 21- åriga Ibu Sisei som har bott i Seved i tre år.

Ibu Sisei har precis slutat sitt jobb och ska börja plugga till hösten. För det är just sysselsättning, eller snarare bristen på sysselsättning som skapar så stora problem i området, säger han.

Dem unga mellan 20 och 25 har inget att göra och ingen framtidstro. Därför hänger dem på gatan. Där är det lätt att dras med i allt det kriminella menar Ibu Sisei.

– Det är lätt att man börjar umgås med dem för de blir dina kompisar. Det är det enda du har. Du lär inte känna annat folk som umgås i andra kretsar för det är här du bor.

– Hade det funnits en fritidsgård hade barnen hade kunnat sysselsätta sig med något och bli intresserade av något som de velat utbilda sig till i längden, istället för att hoppa av, säger han.

Den senaste tidens våldsspiral i området har fått dem boende att skriva till kommunen för att få hjälp och nu ska det satsas på Seved och tre andra socialt utsatta områden.

Tillsammans med bland annat Malmö stad, polisen och föreningar ska man lägga upp planer för hur området ska utvecklas. Till exempel ska fältarbetare och ungdomscoacher finnas i en lokal mitt i Seved.

Marianne Ghiheden är socialdemokrat och ordförande i stadsdelsfullmäktige i södra innerstaden i Malmö.

Trots att man redan har satsat mycket på det här området så säger hon att man delvis misslyckats.

– Det här att låta människor få vara delaktiga, att tro på människor. Det är varken jag som politiker eller någon tjänsteman som ska komma med förslagen. Jag tror att det var där någonstans vi misslyckades."

– vi gav kanske många hopp och förväntningar och sedan höll vi inte hela vägen ut.

Varför inte?

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Hade jag kunnat det så hade vi inte hamnat här, säger Marianne Ghiheden.