Boktips

Monika Westins boktips v.21

Den här veckan får vi boktips för de yngre av Monika Westin. Det handlar om unga människors spännande vardag och förmågan att använda fantasin. Båda böckerna har koppling till Sundsvall på olika sätt och kommer från samma författare - eller författartrio - nämligen pseudonymen Emma Vall.

Flickan i medaljongen av Emma Vall
Det här är berättelsen om Lena som lever i slutet av 1950-talet i Sundsvall. Det är även berättelsen om Lenas mamma, Lenas farmor, och Emma - som var syster till farmor. Berättelsen utspelar sig dels i början av 1900-talet i en fattig sågverksfamilj och skildrar hur flickor och kvinnor drömde om ett annat och bättre liv. Emma dog som ung men farmor har en bild av henne i sin medaljong. Det finns en viss likhet mellan Lena och Emma. När farmor berättar historien om sin uppväxt , tillsammans med sin syster Emma, med alla umbärande och även glädjeämnen så får Lena känslan av att Emma blir väldigt levande och påtagligt nära.

Dolt i färg av Emma Vall
Emma Vall har även skrivit tredje boken om Sixten och Sunna - Dolt i färg. Några skumma och otrevliga typer öppnar en ramaffär bredvid Sixtens pappas pizzeria. Sunna och Sixten ser en halvfärdig tavla när de levererar pizza en dag. Nästa dag är de på konstutställning och då ser de samma tavla men nu är den helt klar. Det tycker de två ungdomsdeckarna verkar mystiskt och så rätt de har. Ägarna av ramaffären är skumma typer som sysslar med konstförfalskning och Sunna och Sixten lyckas avslöja dem men inte utan att hamna i knipa själva.