Icke-fungerande räddningsflottar

"Vi måste acceptera EU-godkänd utrustning"

Nio av tio testade räddningsflottar av ett turiskt märke skulle inte fungerade och skulle följa med ett sjunkande fartyg i djupet. Christer Lindvall, vd i Sveriges fartygsbefälsförening, säger att det har blivit svårare för svenska myndigheter att stoppa viss räddningsutrustning på grund av att den är godkänd inom EU.

Transportstyrelsens undersökning visar att nio av tio testade räddningsflottar av ett turiskt märke inte fungerade och skulle följa med ett sjunkande fartyg i djupet.

Christer Lindvall, vd i Sveriges fartygsbefälsförening, säger att det har blivit svårare för svenska myndigheter att stoppa viss räddningsutrustning.

– Jag måste säga att jag är tacksam att Transportstyrelsen och deras inspektörer har hittat den här biten, för de gör ju regelbundna tester. Det som är vårt stora problem i dag är att vi befinner oss inom EU, så vi måste acceptera livräddningsutrustning som är godkänd inom EU. Så är en sak godkänd och tillverkad i Italien till exempel så måste vi godkänna det även här i Sverige.

Menar du att det finns produkter som man kanske inte skulle velat ha på svenska fartyg som man ändå har fått godkända?

– Ja, det finns det. Vi kan ta livbåtar som ett exempel, som är godkända i ett land som vi inte är speciellt förtjusta i här i Sverige, men som vi ändå måste ha för att de är EU-godkända.

Ekot har tidigare i dag rapporterat om så kallade hydrostater som ska se till att räddningsflottar släpper och inte följer med ett sjunkande fartyg.

När Transportstyrelsen nyligen testade en turkiskt tillverkad hydrostat, visade det sig att nio av tio inte fungerade. I en nödsituation hade alltså inte räddningsflottarna kunnat användas.

Och det trots att utrustningen är testad och godkänd för att användas i kommersiellt sjöfart, bland annat i Sverige.

Transportstyrelsen går i dagarna ut med en varning och den turkiska tillverkaren blir nu av med sitt internationella godkännande.

Henrik Pålsson är vd för ett svenskt företag som tillverkar hydrostater. Han tycker att reglerna för att få ett godkännande borde skärpas.

– Vi skulle ju välkomna en tätare och oannonserad kontroll för av produkterna.