Callne & Company

26/5: Önskesonen med från Schweiz!

Exklusiv elfenbenslava och en önskeson från Schweiz är ett par av ingredienserna denna onsdagmorgon. Veckans company heter Doris Notlind och söker man på hennes efternamn dyker snart namnet Matti upp. Ofta i sammanhanget "skidlegend". Jo då, det är Doris son och från att ha varit Sveriges första snowboardproffs på 1980-talet så har han nu landat i en annan extremsport: cykel downhill. Han är med oss på telefon direkt från Schweiz; bland annat för att berätta hur somrarna i tornedalen präglat honom.

I våra lokala nyheter har vi kunnat höra hur Naturvårdsverket nu satsar pengar för att skydda den sällsynta elfenbenslaven, som hittats på två ställen i Norrbotten. Den här morgonen talar vi med mannen som funnit skatten - lichenologen (lavexperten) Fredrik Jonsson som berättar om var laven finns och varför den är så viktig att bevara.

Kommer du ihåg tävlingen om Folkdräkt 2.0 - svenska turistföreningen som utlyst en tävling bland unga designers om nya varianter av folkdräkten? Vi hade besök av Karoline Pettersson från Piteå för knappt en månad sedan då hon precis fått uppdraget att formge landskapet Norrbottens dräkt och skulle bege sig ut i länet för att samla inspiration. Nu drar det ihop sig till final och vi får se och höra vad Karolines "dräktresa" resulterat i.

Antalet laddade motionärer, som deltar då morgonprogrammet satsar på att sätta hela Norrbotten i rörelse den 4 juni, växer! Den här morgonen har vi det stora nöjet att introducera promenadledarna i Jutis (där kalendergubbarna hakar på!) och friska Gällivare.

Sträckan den här morgonen....6.10 - 9.30 i sällskap av:

Lena, Doris & Ellika