OBS Sommar: Torsdag 22 juli

Indien bakom miraklet

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 12 mars 2010.

Indien håller på att bli en ekonomisk supermakt, men vilka har möjligthet att ta del av det nya välståndet? Pernilla Ståhl reflekterar över de ekonomiska klyftorna i indiska Calcutta, en stad med skriande fattigdom som sedan flera årtionden styrs av ett parti som säger sig vilja ha ett klasslöst samhälle.

I indiska delstaten Orissa kämpar ursprungsfolket dongria kondh för att få bo kvar, men där storföretaget Vedanta Resources kräver att få bryta bauxit. Eftersom konflikten liknar den konflikt som förs i James Camerons storfilm Avatar, har ursprungsfolket nu annonserat i den amerikanska filmtidskriften Variety och vädjat till Cameron om hjälp. Per J Andersson berättar:

I Berlin 1940 gick det upp en antisemitisk film som i dag är förbjuden i Tyskland och som nu bara får ses i vetenskapligt syfte. Filmen hette Jud Süß och var en av nazisternas stora propagandasatsningar. Sjuttio år senare hade Oskar Roehlers spelfilm Jud Süß – Film ohne Gewissen premiär i samma stad. Ingela Brovik har sett filmen om filmen.