Blekinge

Köer till käkkirurgi kan minska

Patienter som väntar på käkoperation kan få komma snabbare till operationsbordet än väntat. En privat tandläkare ska ta över lättare operationer som att dra ut visdomständer och sätta in inplantat.

Köerna till käkkirurgin i landstinget är långa. Drygt 80 patienter har väntat i tre år på behandling.

Käkkirurgerna får lägga stor tid på att operera ut visdomständer och sätta in inplantat. Och då krymper tiden till de riktigt avancerade ingreppen som bentransplantationer och sånt som käkkirurger egentligen ska göra.

Lockande köer
Köerna har fått privattandläkaren Sven Johansson i Karlskrona att vilja satsa mer på tandkirurgi som till exempel inplantat.

– Det är klart att vi vet om de långa köerna och det är klart att det innebär en marknad för oss, säger Sven Johansson.

Vänder sig till hela länet
På hans klinik är de nu två tandläkare som sysslar med tandkirurgi. Därför går de nu ut till alla tandläkare i länet, privata och allmänna, och erbjuder sig att ta emot patienter som behöver enklare operation.

Kerstin Reenstierna, chef för käkkirurgen på Blekingesjukhuset i Karlskrona, hon tror att det privata initiativet kan korta väntatiderna till hennes klinik.

– Jag skulle tror att det kortar våra köer eftersom särskilt privata sektorn lär skickar patienter dit, säger Kerstin Reenstierna.

Stor brist
Landstinget har haft svårt att beta av köerna av egen kraft. En orsak är bristen på käkkirurger.

På Blekingesjukhuset i Karlskrona där operationerna utförs är bristen så stor att operationssalarna står tomma på fredagarna.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se