Kungsbacka

Vuxna ska stoppa bråk

Ett hundratal vuxna beräknas jobba med årets skolavslutning i Kungsbacka den 10 juni. För fjärde året i rad ordnas konsert och disco på torget inne i stan för att förebygga fylla och bråk särskilt bland yngre tonåringar.

Thomas Herrmann ställer upp som nattvandrare för sjätte året men han har sällan behövt ingripa.

– Det har hänt ett par gånger att jag har varit med och hjälpt någon. De kanske behöver få tag i någon förälder eller så behöver de hjälp hem. Ofta räcker närvaron, säger Thomas Herrmann.

Det årliga skolavslutningsprogrammet i Kungsbacka med disco och artistuppträdande på torget ser ut att ha blivit etablerat efter några år.

I fjol kom cirka 1500 personer, kommunen och polisen hoppas att det blir ännu fler i år, att folk inte åker ut till stränderna där det är svårare att överblicka vad som händer. 

Inför avslutningen hjälps olika antilangningsgruppen och polisen åt för att hindra vuxna från att köpa alkohol åt ungdomar. 

Evenemanget omsätter cirka 140 000 kronor i skattepengar och sponsorintäkter, mycket mer om man räknar personalkostnader, och totalt väntas ett hundratal vuxna arbeta med skolavslutningen säger projektledaren Per Hemberg.

– Som vi kunnat se sedan vi startade det här har vi hört både från polis och från andra att det blivit mycket lugnare, framförallt ute på stränderna. Vi koncentrerar ungdomarna till en plats numera, så det känns som en väldigt bra satsning faktiskt, säger Per Hemberg.