STOCKHOLM

Fler barn kidnappas av ena föräldern

Allt fler barn förs bort utomlands av sina föräldrar. Anna Frank från Stockholm fick sin 13-årige son Vid kidnappad för över två år sedan. Nu kämpar hon för att få honom tillbaka.

Just nu finns sonen tillsammans med sin pappa i Bosnien och Herzegovina. Men det går inte att nå honom via telefon eller mail, och svenska Utrikesdepartementet står maktlös.

– Jag blev uppringd av fritids som berättade att Vid var försvunnen från skolan. Då hade Vids pappa varit där och hämtat honom.

– Jag blev helt iskall för det var någonting jag hade varit väldigt rädd för, fast man inte tror att det ska hända.

Hur var din relation med Vids pappa?

– Den var väldigt dålig, vi hade ingen kontakt alls. Men även om har har fått vårdnaden om Vid i Bosnien så kan jag inte åka ned och ta honom.

Helena Wahlström, sekreterare på Utrikesdepartementet, arbetar dagligen med fall barn blivit bortrövade till andra länder. Men det finns inte mycket UD kan göra, säger hon.

– Det är ju inget tvivel om att Anna är i en förskräckligt svår situation. I Bosnien gäller naturligtvis bosnisk lag. Säger den att man inte bara får ta sitt barn och resa, så är det viktigt att inte göra ett barnbortförande åt andra hållet, något brottsligt, säger Helena Wahlström.

Anna Frank har anmält Bosnien till Europadomstolen eftersom att landet bryter mot Haagkomissionen, som säger att barn ska utlämnas till sitt boendeland om det inte finns risk för fara. Hon vet inte vilken hjälp det är för Vid men hoppas att hon på så sätt få hem honom.

Det var en månad sedan Anna såg Vid senast – dessförinnan 15 månader sedan.

– Jag har ingen adress till honom, inget telefonnummer. Jag vet inte var han bor och jag får ingen information från myndigheterna där nere, säger hon.

– Jag tänker på Vid varje dag, varje timme, men jag är ändå vuxen. Jag kan hantera det här hur jobbigt det än är, men det är ett barn och det är så fruktansvärt när de inte får någon hjälp.

Lotta Brome
lotta.brome@sr.se