Ljungby

Hemtjänstbilen kallas oacceptabel

Hemtjänstpersonalen i Ljungby kommun riktar hård kritik mot de nya bilar som kommunen leasat och kallar dem "helt oacceptabla" att använda för körning på landsbygden. Nu har de lämnat in en protestlista till kommunen mot bilen.

- Vi har haft den här bilen sen i vintras och det är verkligen ingen vinterbil, säger Monica Paulsson, en av de som undertecknat protestlistan på hemtjänsten i Ryssby.

Ljungby kommun har leasat 40 stycken bilar av märket Toyota Aygo. Hemtjänstpersonalen anser att de är för små och farliga för att användas i jobbet. Bland annat ifrågasätts hur säker bilen är vid en krock med vilt och personalen tycker också att bilens väghållningsegenskaper vid vinterväglag är för osäkra.

Därför har personalen lämnat in en protestlista till kommunen där de vädrar sitt missnöje mot bilen som de anser är mindre lämplig för körning 10-15 mil landsbygdskörning varje dag året om.

Patrik Moberg, verksamhetschef på hemtjänsten, var en av de tjänstemän som valde ut bilen efter provkörning och han uppger att skälen till valet av bil var ekonomiska.

- Vi valde att investera i en lite mindre bil för att kunna ha fler händer i vården. Sedan var vi några tjänstemän som var ute och provkörde, dock inte vinterväglag, och tyckte det fungerade ganska bra, och vi fick in den packning vi behövde, säger han.

Men är ni kompetenta att säga att den här bilen blir bra, efter endast en provkörning?

- Nej, men det handlar om att vi tittade på olika alternativ vad gäller småbilar och då fastnade vi för den här, säger Patrik Moberg.

Han uppger att kommunen ska göra en utredning med en riskbedömning för bilarna vad gäller arbetsmiljö och trafiksäkerhet. Där ska de titta på om den nya bilen går att använda i alla lägen eller om den kan behöva kompletteras med alternativa bilar. I utredningen ska personalens åsikt väga tungt. Patrik Moberg uppger dock att Toyotabilen fått fyra stjärnor av fem i säkerhetstester.

- Så för sin storlek är det ju en säker bil. Men det är ju en liten bil, säger Patrik Moberg.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se