Lars Vilks kommer tillbaka

Konstnären Lars Vilks är nu välkommen tillbaka för att slutföra sin bryskt avbrutna föreläsning för några veckor sedan. Vad tycker du om att Vilks kommer tillbaka?

Den 11 maj gästade den omstridde konstnären Lars Vilks Uppsala universitet för att hålla en föreläsning om yttrandefrihet och konst. Föreläsningen var stökig och avbröts av några åskådare som upprördes över att Vilks visade en film där profeten Mohammed framställdes som homosexuell.

Nu bjuder filosofiska institutionen på Uppsala universitet in honom på nytt för att avsluta sitt föredrag.

– Vi tycker inte att andra ska bestämma vilka vi bjuder in utan det är vår rättighet. För det andra tycker vi att det är ett viktigt ämne att diskutera, säger studierektor Rysiek Sliwinski.

Tre Uppsalabor, två unga män på 19 och 17 år, och en 19-årig kvinna misstänks för brott i samband med attacken mot Lars Vilks vid första föredraget. För studierektorn Rysiek Sliwinski är det viktigt att säkerheten nu prioriteras.

– Vi har kontaktat säkerhetsansvariga på universitetet som kontaktat polisen. Vi kommer säkert att flytta till en annan lokal än den vi hade men sedan hur det blir med säkerhetskontrollen och vilka som får vara med och inte det vet vi inte.

Har du universitetsledningen med dig i det här beslutet att bjuda in honom igen?

– Ja.

Föreläsningen ska hållas under hösten 2010 förutsatt att säkerhetsansvariga på universitet i samråd med polisen samtycker.

Elin Jäderström
elin.jaderstrom@sr.se