Skåne

Tidigare skeptiker hyllar Öresundsbron

Öresundsbrons tio år har inneburit att tidigare broskeptiker bland de skånska politikerna nu samfällt hyllar satsningen, och snarare vill ha fler och utbyggda förbindelser över sundet.

– Jag tycker att det är spännande att det blivit så tåginriktat, och bilarna har inte ökat så mycket, säger Nita Lorimer (V), tidigare broskeptiker i regionfullmäktige i Kristianstad.

I övriga partier var lovsångerna, över bron och den nytta den innebär för så många skåningar, högljudda oavsett om politikern kom från Ängelholm, Kristianstad, Simrishamn eller Malmö. Och till och med miljöpartisten tog gärna bron över sundet, fast bara tåget, och inte till Kastrup.

– Vi var försiktiga med pengarna och ville satsa pengar på andra infrastrukturprojekt, som tillexempel järnvägen. Men nu finns ju bron, och vi kanske kan tänka oss att stänga av ett bilfält för att lägga på ett järnvägsspår till, säger Malin Björns (MP).

– Bron har betytt mycket, många skåningar pendlar över till jobbet, och det har gett en kulturell samhörighet, säger Henrik Fritzson (S).

– Det är en fantastisk brygga mellan två länder. Fördelarna har övervägt nackdelarna, säger Lennart Nilsson (C), regionpolitiker.