Syntetiska droger växande marknad på nätet

Den organiserade brottsligheten visar ett ökat intresse för syntetiska droger som säljs på internet. Det visar Tullverkets och Rikskriminalpolisens rapport om drogsituationen som publiceras i dag.

Heroinet har minskat och den så kallade partydrogen Ecstasy har nästa helt försvunnit.

– Vi lägger fokus på de här nya drogerna som vanligtvis säljs via nätet. Vi vill också lyfta fram att det även är organiserad brottslighet med de här som saluför drogerna via nätet, säger Lars Hansson, som är tullens narkotikaexpert.

Tullen och polisen har hittills identifierat 27 nya syntetiska droger på den svenska missbrukarmarknaden. Narkotikan beställs på nätet och skickas med post.

– Det är ingen hemlighet att vi på tullen och polisen lite skämtsamt brukar säga att farbror brevbäraren är den största narkotikaleverantören, säger Lars Hansson.

De syntetiska drogerna har många olika namn som Bromo Dragonfly, Mefedron och Spice. Tillverkarna ändrar hela tiden beståndsdelarna för att undvika att de skall klassas som narkotika.

Om en syntetisk drog blir narkotikaklassad blir det utförsäljning på nätet.

– Man rear ut dem precis som man rear ut vanliga varor när man vill bli av med dem.

Enligt tullens och rikskriminalens rapport, som analyserar drogsituationen för de två senaste åren, har efterfrågan på heroin minskat inom EU och tvingat de kriminella organisationerna att söka nya marknader, bland annat i Ryssland.

De kosovoalbanska organisationer som traditionellt har legat bakom heroinsmugglingen till Sverige utmanas nu av kriminella organisationer i Serbien och Montenegro som smugglar kokain.

Under de tre senaste åren ökade smugglingen och missbruket av metamfetamin kraftigt över hela landet.

Tull och polis lade ner stora resurser på att kartlägga de litauiska organisationer som låg bakom både tillverkning och smuggling. Nu har metamfetaminet nästan helt försvunnit från missbrukarmarknaden.

– Vi får hoppas att det är så att vi har stört eller slagit ut de här brottsorganisationerna som ligger bakom, säger Lars Hansson, som är tullens narkotikaexpert.