Lasermannen kan få tidsbestämt straff

John Ausonius, den så kallade Lasermannen, har på nytt ansökt om att få sin livstidsdom tidsbestämd. Han dömdes 1994 för mord och tio mordförsök riktade mot invandrare.

En av dem som besköts var Isa Aibar. Han inte tycker att Ausonius ska få sitt livstidsstraff omvandlat.

– Han bör inte få. Han fick sitt straff, livstidsstraff. Livstid, det ska vara livstid. Jag hade jobb, jag hade familj, jag hade det bra, jag hade allt. Det förstörde han för mig, säger Isa Aibar.

Isa Aibar arbetade som vanligt i sitt gatukök i Djursholm i Danderyd den 28 januari 1992 när John Ausonius steg in och brutalt sköt ner Aibar i något som liknade ett rent avrättningsförsök. Aibar överlevde men skadades mycket svårt.

Under två år spred John Ausonius skräck bland invandrare i Stockholm och Uppsala. Han döptes snabbt av media till Lasermannen eftersom han bland annat använde en revolver med lasersikte.

1994 dömdes han till livstids fängelse för ett mord och tio mordförsök riktade mot invandrare eller personer med invandrarbakgrund samt för nio bankrån.

John Ausonius sitter på Kumla och har snart avtjänat 18 år av sitt livstidsstraff. Det är tredje gången han begär tidsbestämt straff hos Örebro tingsrätt.

Kriminalvården skriver i sin bedömning att Ausonius har skött sig på Kumla och medverkar till att anpassa sig till samhället, men att återfallsrisken är huvudfrågan.

2007 bedömde Riksmedicinalverket återfallsrisken i brottslighet vara medelhög.

Ausonius har nyligen fått diagnosen autismspektrumstörning men inte fått behandling för det. Kriminalvården tror därför att utslussningstiden behöver vara lång, mellan tre och fem år.

– Jag kommer inte att få mitt öga tillbaka, mina armar tillbaka, kraften tillbaka, jobbet tillbaka. Och han kommer ut, han har inte gjort någonting eller han säger jag har fått tillräckligt straff. Nej, tyvärr det är inte tillräckligt straff, anser Isa Aibar.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se