Pengar ska locka folk till Orsa

En vinstpott på 50 000 kronor hoppas kommunledningen ska locka folk till Orsa. Genom en ny inflyttningskampanj vill man försöka vända kommunens negativa befolkningstrend.

Tävlingen, som börjar nu i Maj, går ut på att man formulerar en motivering om varför det är så bra i Orsa och sedan skickar det till någon man vill ska flytta dit. Om personen sedan flyttar till kommunen finns chansen till pengar. Den med den bästa motiveringen vinner tävlingen som avgörs i Januari nästa år.

Men även de nyinflyttade har chansen att få pengar. De 50 000 kronorna delas nämligen lika. 25 000 kronor var. Men det förutsatt att de nya orsaborna bor kvar efter ett halvår. 

Genom det här hoppas man få in mer skattepengar till kommunen och stärka framtidstron säger Marie Olsson som är kommunalråd.
– Vi tror mer på det här sättet att jobba än dyr reklam. Här får orsaborna själva marknadsföra Orsa, säger Marie Olsson.

Genom kampanjen hoppas man på ett hundratal nya inflyttare till orten under det första året. 
En som redan valt att flytta hem, fast utan prispengar i potten, är projektledaren Carina Bertsdotter.
– Ett mindre stressigt liv än i Stockholm gjorde att vi kände att vi inte hade något annat val, säger Carina Bertsdotter.

Dalanytt
dalanytt@sr.se