Chockbesked för J-Södra

Ny läktare underkänd strax före match

Knappt två timmar före matchstart underkände Svenska Fotbollförbundet den nya ståplatsläktaren på Stadsparksvallen. Polisen tvingades snabbt avdela en sektion av den ordinarie läktaren till de hitresta Hammarbyfansen.

Klockan sju ikväll är det matchstart mellan J-Södra och Hammarby i Superettan. Och inför mötet har det talats mycket om den nya ståplatsläktaren som föreningen och kommunen satsat på för att kunna separera de olika supporterlägren från varandra.

Men strax före matchstart kom beskedet. Säkerheten på läktaren var inte tillräcklig och den får alltså inte användas. När matchen börjar gapar läktaren nu tom.

– När vi inspekterade läktaren så upptäckte vi flera brister, säger Lennart Petersson, säkerhetsdelegat på Svenska Fotbollförbundet.

Plankorna där publiken skulle stå var inte fast förankrade, vilket innebär att det går att ta loss dem och använda som tillhyggen. Flera räcken kunde enkelt lossas och det var öppningar mellan trappstegen.
– Skaderisken på läktaren är så stor att vi inte kan godkänna den.

Lennart Petersson menar att företaget som byggt läktaren bara gått i god för att den skulle rymma 700 personer men att ingen kanske tänkt på att dessa personer inte bara står still.

Supporterpoliser från både Jönköping och Stockholm finns på plats för att bevaka matchen som anses vara en riskmatch, på grund av alla tillresta Hammarbyfans.

– Det är klart att det blev en del merjobb för oss nu, säger polisens presstalesman Johnny Lindell.

Han fick beskedet om den underkända läktaren strax före halv sex.
– Nu har vi fått spärra av den vanliga läktaren med staket och får placera Hammarbyfansen där, säger han.

Antalet bortasupportrar uppskattas till omkring fyra hundra.

J-Södras säkerhetsansvarige Per Svärd vill vänta med att kommentera chockbeskedet.

jessica.sonelius@sr.se
pernilla.arvidsson@sr.se