Etiopienvalet döms ut av EU

I dag har regeringspartiets anhängare i Etiopien firat valsegern på gatorna i huvudstaden Addis Abeba. Men EU:s valobservatörer dömer ut söndagens val. De säger att det politiska utrymmet i landet har minskat och att regeringspartiet använde statliga medel för att finansiera sin kampanj.

"Alla var jämbördiga men några var mer jämbördiga än andra" - den något kryptiska bedömningen av kampanjen inför valet i Etiopen, gjordes av chefen för EU:s valobservatörer Thijs Berman på en presskonferens i dag.

Han sade att regeringspartiet haft större ekonomiska möjligheter att genomföra sina kampanjer än oppositionen och att det politiska utrymmet för oliktänkande har minskat. Han sade också att rapporter om trakasserier liksom skrämsel och våldsamheter har förekommit, och att det är oroande och måste beaktas.

Valet i Etiopien lever inte upp till internationell standard och valresultatet har påverkats, men det betyder inte att valresultatet inte är giltigt, sade han.

Oppositionen i Etiopien är besviken efter regeringspartiets och premiärminister Meles Zenawis närmast hundraprocentiga seger i valet, som det ser ut i de preliminära resultaten.

De flesta tongivande oppositionspolitiker har förlorat sina platser i parlamentet, och det återstår att se om de kommer att fortsätta hävda att valfusk förekommit

Efter förra valet bröt våldsamma demonstrationer ut när Meles Zenawi ännu en gång utropades som valets segrare. Även då dömdes valet ut av internationella valobservatörer - trots att valkampanjen den gången var friare än den varit både innan dess och efter.

I dag har tiotusentals regeringstrogna anhängare hyllat valsegern i huvudstaden Addis Abeba med flaggor och tröjor i partifärgerna under mottot: "respektera vårt val och hur vi har röstat".