Tennis

Storskräll när Safina slogs ut

39-årige Kimiko Date Krumm stod för en enorm skräll när hon slog ut fjolårsfinalisten Dinara Safina ur franska mästerskapen.

Fjolårsfinalisten och före detta världsettan Dinara Safina mot en 39-åring, dessutom skadad. Resultatet blev en av tennishistoriens största skrällar.

Favoriterna har gått vidare efter en efter en i Franska mästerskapen. Men när väl den första överraskningen kom blev den största möjliga. Här var en spelare vars karriär egentligen var över för länge sedan. Mot sig hade hon någon som förvisso är känd för sina toppar och dalar i spelet men likväl: finalist förra året och med ett kraftfullt spel som skulle blåsa bort Kimiko Date Krumm.

Till slut visade det sig dock att erfarenhet, variation och list ibland övervinner såväl åldersskillnad som ren styrka.

Och till slut övervann hon såväl vadskadan som Safina och vann med 3-6, 6-4, 7-5.

Vinsten betydde att hon i historieböckerna kommer att stå som den näst äldsta spelaren sedan 1968 att vinna i huvudturneringen i Paris. Och när hon fick frågan om när hon senast vann mot en topp 10-spelare var hon tvungen att ta hjälp av en japansk journalist.

Gemensamt kom man till slut på svaret: 1996.

2008 gjorde Kimiko comeback och förra året blev hon den näst äldsta på damsidan att vinna en tävling när hon vann i Seoul. Hon är numera rankad 72:a i världen och tisdagens seger ger ytterligare skjuts.

Vadskadan gör nu att det till och med är oklart om Krumm kan spela i andra omgången där hon är tänkt att möta Jarmila Groth, Australien.

Oavsett vilket, en av de största skrällarna har hon redan åstadkommit.

Mer om tennis:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se