Långvarig osäkerhet väntar Europas börser

När de europeiska börserna öppnar i dag är det stor risk för ytterligare nedgångar, och börsen slipper osäkerheten först när det blir ordning på ekonomierna i Europa. Det tror sparexperten Anders Andersson, chefredaktör på tidningen Driva eget.

– Man måste först veta att åtgärderna verkligen fungerar och att det verkligen gör att ekonomin förbättras och att skulderna minskar, och att det därmed inte blir några problem för bankerna, säger han.

Börserna har haft en dålig utveckling i ett par veckor nu. Det beror på att aktieinvesterarna är osäkra på om och hur Europas regeringar tänker hantera sina stora underskott.

När länder som Spanien, Portugal, Storbritannien och förstås Grekland, verkligen börjar skära i statens utgifter eller höja skatter, först då kommer stora och små aktiesparare att känna sig säkra på vad som gäller. Och det kan ta ett tag.

Först måste regeringarna utarbeta sina budgetar, och sedan måste åtgärderna börja få effekt. Allt måste ske utan att företag och banker får problem när ekonomierna stramas åt.

Tills frågetecken är uträtade gäller allmän villrådighet om börsutvecklingen, säger Anders Andersson.

– Ingen kan säga vad som händer, och framför allt kan ingen veta hur det ska gå. Inte ens experterna vet det och då kan inte heller vanligt folk veta det.

Vändningen kan komma fort. Kanske för fort, tror Günther Mårder, som är vd på föreningen Aktiespararna.

– Osäkerheten på marknaden har ökat. Du ser alltid överreaktioner på marknaden. Man handlar i framtiden. Och så fort du ser tecken på att det här börjar bita, då kommer börsen svara med att teckna in de här framtida scenarierna som ser positivare ut. Och det kommer att synas i aktiekurserna, säger han.

Är det då bäst för småspararna att hoppa av börsen på en gång? Nja, visst kan man sälja av någon fond eller aktie som inte känns bra, men att sälja alla aktieinvesteringar man har i full panik, det tror inte Günther Mårder på.

– Nej, det är inte att hoppa av. Är man kortsiktig i sitt beteende så kanske aktiemarknaden inte är platsen där man ska ha sitt kapital. Men har man en längre horisont och tittar man på sitt pensionskapital, så låt det ligga kvar. Det kommer att komma nya sättningar men det kommer framför allt att komma nya uppgångar.  På lång sikt kommer börsen alltid att gå upp, säger Günther Mårder, vd på Aktiespararna.