Strid och strejker kan följa på tufft sparpaket

De italienska fackförbunden laddar nu för strid för att protestera mot det stora sparpaket, som regeringen beslutade om sent på tisdagskvällen.

Premiärminister Silvio Berlusconi och hans ministrar vill med tanke på Italiens stora statsskuld spara cirka 250 miljarder kronor under de kommande två åren, men det kommer att bli både knepigt och känsligt.

Tjugofyra tv-kameror plockades ner från stativen, och journalisterna vek ihop sina block, efter att i går kväll ha väntat förgäves i närmare tre timmar på att premiärminister Silvio Berlusconi skulle dyka upp och kommentera sparpaketet.

Den vanligtvis så skicklige och estradsugne politikern Berlusconi håller sig undan dessa dagar. Kanhända ett tecken på problem för regeringen med fackförbund som är kritiska, menade kommentatorn Alexander Jakhnagiev på webbtevekanalen Vista.

En av ledarna för Italiens största fackförbund CGIL, Agostino Megale förklarade redan på eftermiddagen i går att han förstår att kraftiga besparingar behövs, men att regeringens modell slår orättvist mot löntagarna i förhållande till skattesmitare och förmögna italienare.

En stor sparpost är lönesänkningar, frysta tjänster och senarelagda pensioner för offentlig anställda. En annan är mindre pengar till regionala och lokala styren, något som kommer att påverka skolor och sjukhus. Känsliga frågor och Agostino Megale utesluter inte att facken väljer generalstrejk.

CGIL menar att löntagarna får ta två smällar, först rädda banker och sedan de offentliga affärerna. Insatserna mot skatteflykt är däremot otillräckliga, menar den facklige ledaren, som också tycker. Antonio Megale menar att Berlusconi fört italienarna bakom ljuset genom att förneka krisläget.

Nu väntar en mycket tuff tid för regeringen, och i synnerhet för högermannen Silvio Berlusconi. Det knakar i regeringskoalitionen, förtroendet vänder i misstroende, enligt opinionsmätningarna och fackförbunden laddar alltså för kamp. Men ändå får stundens allvar troligen parterna att undvika full politisk storm och risk för nyval.