Botkyrka

Satsning ska locka förstagångsväljare

Botkyrka kommun satsar på att öka valdeltagandet i september. För att nå särskilt de rekordmånga förstagångsväljarna utbildar man tillsammans med föreningen Fanzingo 50 botkyrkabor till samhällsinformatör.

En av samhällsinformatörerna är Sonia Dooggal som i förra veckan var i Tumba Gymnasium för att samtala några första-gångsväljare.
Botkyrka kommun satsar på att öka valdeltagandet i september. För att nå särskilt de rekordmånga första-gångsväljarna utbildar man tillsammans med föreningen Fanzingo 50 botkyrkabor till samhällsinformatör.

Samhällsinformatörerna ska bland annat att informera unga första-gångsväljare om deras rättigheter. En av samhällsinformatörerna är Sonia Dooggal som i förra veckan var i Tumba Gymnasium för att samtala några första-gångsväljare. Hon frågade bland annat 19-åriga Sandra Marchewka om att hon skulle rösta i höst.


– Nej, jag har inte fått svenskt medborgarskap än, bara permanent uppehållstillstånd så jag kan inte rösta än, svarade Sandra Marchewska.
– I kommunalvalert får du rösta, kontrade Sonia Doggal.
– Ja fast jag är inte så insatt i det precis, svarade Sandra Marchewska.

Valdeltagandet har generellt länge varit lågt i Botkyrka kommun och den unga befolkningen är stor. Tillsammans med mediehuset Fanzingo ska man utöver att utbilda samhällsinformatörerna också lära sig ungdomar att producera film och radio i frågor som de själva tycker är viktiga.

– Vi ställde oss frågan hur man bäst ökar valdeltagandet i Botkyrka. Vi tror att man gör det bäst genom att lyfta fram den engagemang och de frågor som unga människor är upptagna av idag. Alla går omkring och är arga på något eller tycker att någonting är bra, och det vill vi göra till historier, säger Samuel Sjöblom, verksamhetssledare på Fanzingo.

Inför valet kommer Botkyrka Kommun också att utnyttja nätets kraft. Samhällsinformatörerna kommer att vara aktiva på sociala forum som Facebook och Twitter, blogga och tillsammans med Fanzingo intervjua unga Botkyrka-bor framför kameran. De filmerna kommer sedan att laddas upp på hemsidan www. botkyrkasroster.se.

I förra valet ökade valdeltagandet i Botkyrka Kommun med två procent till 73 procent i valet till riksdagen och på den vägen vill man alltså fortsätta. Men Samuel Sjöblom kanske är aningen för optimistisk inför det kommande valet.

– Projektets mål är att valdeltagandet ska procentuellt öka mer än övriga landet. Men vi har också satt ett mål om att slå Danderyds valdeltagande på 86 procent. Det är väldigt ambitiöst men det är ett drömscenario, säger Samuel Sjöblom.

Reporter Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se