"Det var otäckt"

Ligor som specialiserar sig på att begå brott mot äldre är ett växande problem. Bara sedan i november har ungefär 100 förundersökningar startat när det gäller brott mot äldre i Västra Götaland.

– Det var otäckt. Jag vaknade av att det var kallt i bostaden, och sedan såg jag hur de hade slagit sönder fönstret och dörren, säger snart 80-åriga Barbro Nordström som blev utsatt för ett inbrottsförsök på sitt radhus i julas.

Barbro gjorde en polisanmälan men utredningen lades ned i brist på bevis.

I veckan har polisen i Västra Götaland ordnat en konferens om hur de kan bli bättre på att hantera myndighetsöverskridande brott mot äldre.

För att bli bättre på att utreda den här typen av brott har projektet "Cirka Västra Götaland" startats. Genom att till exempel inhämta övervakningsfilmer och göra förhör med målsäganden och vittnen direkt, även om det inte finns någon misstänkt gärningsman, ska brotten redas upp fortare.

Men Klas Friberg, biträdande länspolismästare i Västra Götaland, säger att det finns en del problem när det gäller brott som går över länsgränserna.

– Ja, lagstiftningsmässigt är flera av våra system inte tillståndsgivna för att vi ska kunna leta i andra polismyndigheters system. Vi kan inte jobba underrättelsemässigt på et viset.

Det har inte funnits något uppdrag på nationell nivå för att samordna mängdbrottsliget, som stöld och skadogörelse, utan bara den grova organiserade brottsligheten. Detta trots att brotten påverkar många människor och drabbar äldre särskilt hårt.

– De blir ju väldigt kränkta i den brottslighet de utsätts för, säger Klas Friberg.

Barbro Nordström säger att hon är mer vaksam nu.

– Man hör så mycket om brott mot gamla. Det var en otäck upplevelse och jag hade aldrig tänkt att det skulle hända mig.