Butikerna stramar upp försäljningen av energidrycker

Butikscheferna på de två Pressbyråbutiker och på Willys i Borås beklagar att de sålt koffeinhaltiga energidrycker till ungdomar under 15 år, trots att de har 15-årsgräns för köp av sådana drycker. Nu kommer de att förbättra sina rutiner. Efter Sveriges Radio Sjuhärads granskning kommer Pressbyrån att även se över hur åldergränsen för försäljning av energidrycker efterlevs generellt vid landets försäljningsställen.

"Var det bra så", frågar en trevlig kassörska.

Radio Sjuhärads testpatrull, 13-åriga Rakel och 14 åriga Linn tackar så mycket, betalar och går ut ur butiken med en energidryck.

Både på Pressbyrån och på Willys i Borås kan ungdomar under 15 år köpa koffeinhaltiga energidrycker, trots att båda butikskedjorna har satt en 15-årsgräns för köp av dryckerna. Det visar ett köptest som Sveriges Radio Sjuhärad gjort, där vi lät två ungdomar, 13 och 14 år gamla, pröva att köpa energidrycker.

Efter rapporter från skolor om att många ungdomar mår dåligt av att de dricker för mycket energidryck, så uppmärksammades problemet stort i media i höstas. Skolsköterskor och läkare vittnade bland annat om ungdomar som fått sömnproblem, hjärtklappning och koncentrationsproblem - och i vissa fall till och med kollapsat. Problem som sattes i samband med drickandet av energidrycker, som bland annat innehåller en hög koffeinhalt.

Det här ledde till att bland andra butikskedjorna Pressbyrån och Willys valde att införa en åldersgräns på 15 år för köp av energidrycker. Också en del lokala butiker tillhörande andra kedjor införde 15-årsgräns, bland dem Ica Kvantum i Ulricehamn.

Just Ica Kvantum var den enda av de fyra butikerna i Radio Sjuhärads test som följde den åldersgränsen - där fick våra testpersoner inte köpa någon energidryck.

I två Pressbyrå-butiker i Borås och på Willys i Borås, var det dock inga problem för 13-åriga Rakel och 14-åriga Linn att köpa energidrycker.

Butikscheferna för de båda Pressbyråbutikerna och för Willys beklagar samtliga att åldersgränsen inte har följts.

– Vi har begått ett fel och vi måste naturligtvis se över rutinerna, säger Peder Magnusson, chef för Willys i Borås.

Även cheferna för Pressbyråbutikerna ska förbättra sina rutiner.

– Vi ser allvarligt på detta och kommer att ta itu med det, säger Pressbyråns regionchef i Västsverige, Kenneth Påhlsson.