Förhoppning att lera ska hejda oljan

I dag hålls många tummar för att bolaget BP lyckas med sitt försök att täta den stora oljeläckan i Mexikanska golfen. Försöket är enligt företaget självt det bästa alternativet som står till buds just nu.

Samtidigt ska president Obama snart åter besöka det drabbade området igen. Han ska dessutom presentera nya hårdare regler för oljeindustrin.

Någon gång under onsdagen här i USA kommer BP inleda försöket att täta den stora läckan på ca 1 600 meters djup i Mexikanska golfen för gott. Försöket går ut på att man först pumpar ner enorma mängder lera i det läckande röret för att minska flödet.

Om det blir lyckosamt är planen att sedan täta läckan med cement. Det här sättet är enligt BP det bästa alternativet just nu, men det hade varit mycket större sannolikhet att lyckas med tätningen om läckan varit på land och inte på mycket djupt vatten.

– Vi bedömer chanserna till mellan 60 och 70 procent, sa BP:s vd Tony Hayward häromdagen.

Misslyckas man har man några fler kortsiktiga, men sämre, alternativ till att ta till. Men det långsiktiga tätningsalternativet, att borra ett nytt upptagningshål i läckan kommer att ta flera månader att genomföra.

Samtidigt fortsätter saneringsarbetet kring Louisianas kuster och det politiska efterspelet. President Obama, vars regering får allt hårdare kritik för sitt agerande efter att läckan startade, kommer på fredag att besöka det drabbade området igen.

I morgon torsdag kommer han också enligt uppgifter i amerikanska medier presentera hårdare regler för oljeindustrin i USA. Bland annat ska säkerheten på oljeplattformar skärpas och fler inspektioner av myndigheterna genomföras.

Presidenten har ju tidigare lagt ett förslag om att mer oljeutvinning ska tillåtas i bland annat Mexikanska golfen, ett förslag som han står fast vid trots den pågående oljekatastrofen.

Myndigheterna har nu också stängt en ännu större del av Mexikanska golfen för fiske. Fortfarande är dock kring 75 procent av Mexikanska golfen tillgängligt för fisket.

Men allt fler döda fåglar och fisk och skaldjur hittas nu längs de stränder och den våtmark i Louisiana som träffats av oljan. Lokala politiker kräver allt mer högljutt att de ska få statens tillstånd att bygga stora sandvallar kring den känsliga kusten. De menar att det är det bästa sättet att till exempel skydda kusten från oljan inför den orkansäsong som snart stundar i området.

Billy Nungesser, som är motsvarande kommunalråd i den drabbade kommunen hoppas att president Obamas besök ska ge resultat.

- Presidenten blir vilseledd av statens ansvariga här nere. Jag är glad att han kommer hit och jag hoppas han lyssnar på oss i stället, säger Billy Nungesser till CNN.