Saab

Elbilen – en del av framtiden

Saab måste snabba på sin elbilsutveckling om de ska vara med och konkurrera om bilköparna i framtiden. Det tror Mikael Wickelgren, bilindustri- och konsumentforskare på Handelshögskolan i Göteborg.

– Inom ett år så finns det på svensk marknad bilar där man laddar bilen elektriskt och inte låter den elektriska energin alstras av förbränningsmotorn, det vill säga plug-inhybrider, säger han och fortsätter:

– Om ytterligare ett år, 2012, då tror jag vi på marknaden har de första, i grund och botten, elektriskt drivna bilarna som möjligen har en förbränningsmotor mer eller mindre som ett hjälpaggregat i den händelsen laddning inte är möjligt.

Det är priset och inte miljöomsorgen som avgör vad vi kommer att köpa för bilar när fossila bränslen som bensin och diesel försvinner, spår Mikael Wickelgren. Han tror att även förnybara alternativ som etanol, vilket Saab valt att satsa på, kommer att hotas. 

– Man har ju haft ett tydligt spår mot E85 och etanol för Saab Automobiles vidkommande. Det spåret blir, generellt sett, mindre hett i takt med att spannet mellan etanolpriset och bensinpriset är för litet för att normalkunden ska vilja acceptera skillnaden.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se
0522-67 00 57