Fem års fängelse för af Donner

I dag kom domen mot den förre kommunikationschefen i Röda Korset Johan af Donner. Det blev fem års fängelse för grova bedrägerier, då han lurade till sig 7,7 miljoner kronor från både Röda korset och Cancerfonden.

 En av Röda Korsets högsta chefer, kommunikationschefen Johan af Donner, sparkades misstänkt för att ha svindlat organisationen på miljonbelopp.

De två medåtalade leverantörerna döms också till fängelse.

Johan af Donner var en högt uppsatt chef först på Cancerfonden och sedan på Röda Korset.

Under nio år och med hjälp av två företagare inom tryckeri- och konsultbranschen lurade han till sej totalt 7,7 miljoner kronor från båda organisationerna.

Företagarna skickade falska fakturor som af Donner attesterade. Det mesta av pengarna behöll han själv.

af Donner förde en lyxtillvaro med exklusiva bostäder, dyra resor och inköp av dyra kläder och prylar.

Han erkände sina brott och sa i rättegången att månadslönen på 60 000 kronor var för låg för att täcka familjens lyxliv och sonens studier på internatskola.

– Jag drabbades av guldsot, sa han i rätten.

Nu döms han för grovt bedrägeri, trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Straffet är fem års fängelse. Ett för hårt straff anser hans advokat Leif Silbersky som väntat sig max tre år och därför kommer att överklaga domen.

– Det har funnits en hel del förmildrande omständigheter som tingsrätten inte tillräckligt har beaktat, det är att göra ekonomiskt rätt för sig och att Cancerfonden och Röda Korset redan nu har fått säkerställt ett flertal miljoner, han har också under hela förundersökningen lagt korten på bordet och aktivt hjälp till under förundersökningen, säger advokat Leif Silbersky.

Åklagaren Alf Johansson:

– Han avslöjades inte därför att han själv gick till polisen utan avslöjades därför att man kunde komma fram till att han hade begått de här brotten. De tillgångar som har säkrats har Kronofogden säkrat.

De två leverantörerna som skickade in bluffakturorna, nekar till brott, men döms till fängelse i ett och ett halvt respektive två och ett halvt år. För bland annat grovt bedrägeri.

Ordföranden i Röda Korset, Bengt Westerberg, välkomnar domen. Hela affären har skadat organisationen, säger han.

– Den har bidragit till att sprida ett missnöje mot Röda Korset. Men de flesta tycker jag ändå kan skilja på en enskild bedragare och organisationen, säger han.