Elfenbenskusten tar medalj i VM

Med det påståendet välkomnar jag er till bloggen som ska följa ivorianernas framfart i VM-slutspelet.

Att Sven-Göran Eriksson är tränare för laget har väl ingen i Sverige missat. Att det är Didier Drogba som är den stora stjärnan är ju också vida känt. Men det finns fler profiler i det här laget. .

Som ni ser ett ruskigt starkt lag. Ett anfall med Drogba, Salomon Kalou och Arunda Dindane skrämmer nog de flesta försvar.

  • Didier Drogba blev skyttekung i Premier league med sina 29 mål.
  • Hans lagkamrat i Chelsea, Salomon Kalou gjorde 12 mål (ligan + cuper och Champions League) och har haft sin bästa säsong i den blåa tröjan.
  • Aruna Dindane gjorde 10 mål för krisklubben Porstmouth och var en starkt bidragande orsak till att laget mot alla odds tog sig till final i FA-cupen.

Som jämförelse så mäktade Johan Elmander (som ju är svenskt förstaval i anfallet i Zlatans frånvaro) med hela tre mål för Bolton på 25 matcher den gångna Prenier League-säsongen.

På mittfältet styr Barcelonas Yaya Toure. Och i backlinjen återfinns Manchester Citys Kolo Toure och Arsenals Emmanuel Eboue.

Det är det starkaste afrikanska laget som är med i VM som jag ser det. Det är också därför jag tror att ivorianerna nästlar sig vidare från grupp G (som ju föga nyskapande kallas "dödens grupp"). Gruppen består av Brasilien, Portugal och Nordkorea utöver Elfenbenskusten.

Laget inleder mot Portugal den 15 juni. Där blir det seger. Fyra dagar senare möter man ett Brasilien som lär komma smånöjda efter en seger mot Nordkorea och därför bjuder på en pinne. I sista omgången möter man sen Nordkorea och där blir det tre pinnar. Och då är det klart. Elfenbenskusten till åttondelsfinal.

Väl där kan - som bekant - allt hända.

Skämt åsido. Nyckelmatchen blir såklart mötet med Portugal. Den matchen avgör vilket lag som blir tvåa efter Brasilien. Cristiano Ronaldo mot Didier Drogba! Vilken fight mellan egon det blir..

Vad tycker ni? Är jag snett på det eller har jag rätt i mina funderingar kring Elfenbenskusten? Kommentera här nedanför.

Anton Boström
anton.bostrom@sr.se