Östergötland

Nya vanor ger pengar över till kultur

Intresset för att vara med i föreningar minskar hos de unga, istället väljer ungdomarna att mötas över nätet. Det gör att regionförbundet Östsam helt plötsligt fått extra pengar över att dela ut till olika kulturprojekt.

Fjorton projekt med och av unga konstnärer i länet har i år kunnat dela på 450 000 kronor på grund av nya vanor bland ungdomar.

- Nu har vi tyckt att det fanns utrymme inom ett anslag för ungdomsorganisationer och stöd till ungdomsverksamheter som inte användes fullt ut och det är det vi använt till det här, säger Östsams kulturchef Peter Karlsson.

Det betyder inte att de som sökt pengar ur potten för ungdomsorganisationer får mindre medel, säger han.

- Samhället förändras och man är idag inte riktigt lika mycket medlem i föreningar. Nu är det grupper på nätet, Facebook och allt det där som håller ihop grupper.

- Samhället förändras hela tiden och det är viktigt för ett regionförbund att hitta andra sätt att stödja samma grupper, säger Peter Karlsson.

Bland de kulturprojekt som fått pengar finns Unga 10 i västra länsdelen och tre konstnärer i Vadstena som fått pengar till en konstturné. Intervju med Suzanne Möller från Unga 10 samt Rasmus Sköld och Maria Segersäll finns här intill.