SÖRMLAND

Ryanair slipper ersättningskrav

Den långdragna tvisten mellan flygbolaget Ryanair och ett par i Linköping som blev strandat i Bryssel har tagit en helomvändning i hovrätten. Tingsrätten dömde Ryanair att betala ut ersättning till Linköpingsparet, men hovrätten gör en annan bedömning.

Linköpingsparet skulle åka hem från Bryssel till Skavsta i Nyköping i maj 2006, men planet blev inställt. Nästa flyg med lediga platser skulle inte gå förrän om tre dagar. Paret valde då att ta sig hem på egen hand med tåg och taxi, något som kostade dem närmare 10 000 kronor.

Ryanair ville inte betala ut ersättning till paret men tingsrätten dömde flygbolaget att betala ut en del av parets utlägg.

Men hovrätten tycker annorlunda. Enligt hovrätten har Ryanair visat att extraordinära omständigheter omöjliggjorde flygningen från Bryssel.

Staten blir nu skyldig att betala Ryanairs rättegångskostnader på cirka 300 000 kronor och Linköpingsparet blir utan sin ersättning.

Det här är första gången ett mål av den här typen prövas i en svensk domstol och Konsumentombudsmannen som drivit frågan förlorade härmed ett principiellt viktigt mål.