STOCKHOLM

Bildskärmar i Storkyrkan under bröllop

Detaljerna börjar klarna inför bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni. Vid en pressträff i dag framkom bland annat att bildskärmar kommer att sättas upp i Storkyrkan.
P4 Stockholm

Under vigseln kommer stora bildskärmar att sättas upp i Storkyrkan för att alla gäster ska kunna se vad som händer framme vid altaret. Annars kommer bara en femtedel av de cirka 1100 gästerna att kunna se på grund av pelarna i kyrkan - det berättade hovets bröllopssamordnare Håkan Pettersson vid pressträffen idag.

Han kunde också bekräfta att kostnaderna för bröllopet kommer att bli omkring 20 miljoner kronor - kung Carl Gustaf står för hälften och staten för resten.

Slottet kommer som en följd av bröllopet att gå miste om turistinkomster under tre veckor, men hoppas ta igen en del av det med en särskild utställning i september där en del av brudparets lysningspresenter visas upp.

Bröllopsfirandet kommer att inledas med en privat fest på Drottningholm den 17 juni. Därefter följer en rad officiella tillställningar, bland annat middag med regeringen och galaföreställning på Konserthuset.

Ett stort antal journalister väntas till Stockholm i samband med bröllopet - omkring 1500 journalister har ackrediterats. 1000 av dem är från Sverige, uppger utrikesdepartementet för TT. Från utlandet kommer 25 tv-bolag och från drottning Silvias hemland Tyskland har drygt 140 journalister anmält sig. Även från Norge och Storbritannien kommer en hel del journalister - och ett 20-tal väntas ända från Japan.